lauantai 30. heinäkuuta 2016

Antennisaniaisen nimestä

Nyt kun hankin itselleni oman "antennisaniaiseni", on aika palata vanhaan pulmaan, joka piinasi minua kirjoittaessani artikkelia sen suvusta.  Ongelmana nimittäin on, että sekä sen suomenkielinen nimi että sille yleisimmin tarjottu tieteellinen nimi, Doryopteris cordata, ovat ilmeisesti tuulesta temmattuja.

Mikä sun oikea nimi oikein on?!

Näin käy tietääkseni harmillisen usein: kaupallisessa kasvituotannossa jokin väärinymmärrys, kirjoitusvirhe, tai jokin muu aivopieru synnyttää kasville nimen, jota mikään taho ei virallisesti tunnusta, ja se jää elämään omaa elämäänsä. Joku on ehkä lätkäissyt tälle saniaiselle nimen Doryopteris cordifolia, joka on kyllä virallinen lajinimi mutta se kuuluu eri kasville, ja siitä se on kenties virheellisesti kopioitu, tai jotain sinne päin.

Kyseltyäni asiasta ulkomaisesta saniaisryhmästä Facebookissa, sain vain kuulla sen, mitä olin jo lukenut tästä: Doryopteris cordifolia se ei ole ja Doryopteris cordataa ei ole olemassakaan, mutta kovasti se vaikuttaa Doryopteris-suvun jäseneltä ja saattaisi jopa kuulua lajiin Doryopteris pilosa. Mitään uutta tietoa tästä saniaisesta ei vissiin ole ollut pitkään aikaan levikissä.

Entäs sitten se suomenkielinen kutsumanimi, antennisaniainen? Se lienee tullut suorana käännöksenä myyjiltä, jotka tarjoavat tätä saniaista myöskin nimellä Doryopteris cordata. Kassu tunnistaa vain nimen "sormisaniainen" sekä koko suvulle, että ainoalle siellä listatulle lajille, joka on Doryopteris palmata. Antennisaniainen on kuitenkin minusta sekä veikeä, että kohtuullisen kuvaava nimi, joten minulla ei ole mitään sitä vastaan.

Taidan laittaa tämän kasvin nimeksi potilaslistaan varsin epämääräisesti Doryopteris sp., "antennisaniainen". Katsotaan, kuinka kauan saan omani selviämään hengissä! Päätin ottaa haasteeksi sen kasvattamisen terraarion ulkopuolella.

Siellä se on Dendrochilum javieriensen vieressä vesitarjottimella.

1 kommentti:

  1. Sellainen löytyy kuin Doryopteris cordifolia, jota kuulemma usein virheellisesti kutsutaan D. cordataksi. Mutta tuo sinun saniaisesi kyllä minusta näyttää nimenomaan D. pilosa var. gemmiferalta.

    VastaaPoista