tiistai 19. tammikuuta 2016

Kylvökuulumiset 19.1.2016

Siirrytäänpä nyt sitten pois kylvökuulumisten numeroimisesta päivämääriin jotta blogi olisi selkeämpi haman tulevaisuuden tiedonhakijoille. Jatkan kyllä siitä mihin viimeksi jäin vanhojen kylvösten kanssa.

Tämän talouden vihreät jatropanlehdet voidaan laskea yhden käden sormin, olettaen ettet satu olemaan esimerkiksi Mononykus.

Jatropha mahafalensikset näyttävät huonoilta mutta käsittääkseni niiden sukuisilla kasveilla on ihan tavallista heittää lehtiä hemmettiin talven ajaksi sisäkasvatuksessakin. Niillä selkeästikään ei ole kauheasti kasvua menossa joten en ole uskaltanut kastella niitä kuin ehkä kerran kuussa, mikä on sopinut Pyrkyrin kanssa kimpassa olevalle liekopaunikolle ihan loistavasti ja hopeatäplikkikin tietääkseni viettää mieluusti kuivan lepoajan joten en ole siitä kovinkaan huolestunut vaikka se ei miltään hottikselta juuri nyt näytäkään.


Beaucarnea guatemalensikset ovat ihan hyvässä kunnossa. Ruukuissa olevat ovat alkaneet hitusen punehtua lehtien tyvien reunoista, oletettavasti siksi että ne ovat olleet lähempänä kasvilamppua. Isompina niillä pitäisi olla punertava hehku joka melko helposti erottaa ne ulkonäöllisesti tavan pullojukasta.

B. guatemalensisten juurella on pieni pätkä liekopaunikkoa sekä Dorstenia crispat, joita ei oikein tahdo näkyä. Ne ovat kasvatelleet ja menettäneet lehtiään tiuhaan tahtiin; yhden viimeinen lehti lähti irti juuri kun kannoin purnukkaa kuvattavaksi. Luulen kuitenkin että nämä pikkuruiset taimet ovat elinkelpoisia, sillä niiden varret ovat pulskat ja näyttää siltä kuin ne olisivat aikeissa tehdä uusia lehtiä.

Mitäs muuta ... No, kokeilin istuttaa rambutaneja, joita en ollut aiemmin edes maistanut.

Harvinaisen epämääräisen näköisiä mutta hyvän makuisia hedelmiä.

Niiden siemenet eivät itäneet vaan homehtuivat ja houkuttelivat paikalle harsosääskiarmeijan. Tämän epäonnistumisen jälkeen kokeilin betel-"pähkinöitä", joilla oli ihan sama kohtalo vaikka kokeilin pariakin erilaista kylvöohjetta.

Kylvin ne sitten kuoritta tai kuoren kera niin ne homehtuivat.

Ihan kuin tässä ei olisi ollut tarpeeksi, niin bongasin itämaisessa elintarvikekaupassa outoja kastanjettien näköisiä hedelmiä joiden pakkauksessa ei ollut muuta minulle avautuvaa tietoa kuin emokasvin tieteellinen nimi: Archidendron jiringa. Huvikseni päätin kokeilla niitä ja ... Niistä sitten suurin osa iti.

Tässä vain osa. Pari taimea annoin jo pois.

En tiedä tästä kasvista oikein muuta kuin sen, että se on papukasvi jota kasvaa Kaakkois-Aasiassa ja jonka hedelmiä syödään vaikka ne ilmeisesti voivat joskus varoittamatta aiheuttaa munuaisvaurioita jotka ilmoittelevat itsestään mahakivulla, pahoinvoinnilla ja verisellä kusella. Ja senkin havaitsin pakkausta avatessa että ne haisevat kohtuullisen pahalle.

Ja siis ne siemenet näyttivät tältä, jos sinun nyt tekee mieli rynnätä jonnekin hankkiaksesi näitä herkkuja.

Kuten viime päivityksessä sanoin, kylvin sinne tänne myös greipin ja tähtihedelmän siemeniä.

Huoh. Vasemmalta oikealle: Archidendron jiringa, tähtihedelmä limoviikunapistokkaan ruukussa, greippi sutipuun lehtipistokkaan ruukussa, greippi ja tähtihedelmä vuoripalmun ruukussa ja toinen Archidendron jiringa.

En nyt tiedä jaksanko säilyttää näistä juurikaan mitään nyt kun puutarhakasvien esikasvatusaika lähestyy. Yhdestä greipistä ajattelin kokeilla kasvattaa kiemurarunkoista koristekasvia (siksi yksi ruukuista on kyljellään) mutta muut saatan heivata jonnekin hornantuuttiin.

2 kommenttia: