keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Postin tuomaa

Eilen ja tänään on tullut kaikkea kivaa postissa. Ensinnäkin, minulle saapui Pelargonium x fragrans johon vaihdoin käpäläsaniaiseni varmuuskopion. Sen lehdet tuoksuvat epämääräisen dödömäiseltä eli siis kauniimmin sanottuna "myskiltä".


Loput eivät olekaan kasvussa olevia kasveja vaan siemeniä. Eilen saapuivat kotvasen odotetut sisäkasvien siemenet Plantamiralta. Pari ylimääräistä pussia tuli hyvityksenä verkkokaupan bugaamisen aiheuttamasta viivästyksestä.

Dorstenia crispa, Smilax spinosa, Beaucarnea guatemalensis, Geophila macropoda, Jatropha mahafalensis.
Tulipahan myös puutarhan syyskylvöön tilaamiani siemeniä. Eilen tuli Kukkivalta Niityltä nämä

Alppipiikkiputki, keltakiurunkannus, nuokkukohokki

ja Suomen Niittysiemeneltä tuli tänään nämä.

Idänkeulankärki, kelta-apila
Tarkoituksena olisi näillä täytellä pihan karumpia ja villimpiä kolkkia sekä täytellä kevätsiivouksen ja laajennuksen jäljiltä edelleen alikansoitettuja perennapenkkejä. Saa nähdä miten tässä käy.

tiistai 28. heinäkuuta 2015

Kuolinilmoitus: Käpäläsaniainen

Kuten sanoin käpäläpäivityksessäni, yksi kahdesta ja puolesta käpäläsaniaisestani oli huonossa hapessa. Sen jälkeen kun olin tehnyt päivityksen, en heittänyt sitä vielä pois koska sen maavarressa näkyi vielä viherrystä joten vein sen suojaisaan paikkaan ulos siltä varalta että se vielä lähtisi kasvamaan.

No, toissapäivänä kävin katsomassa sitä ja sörkkimässä hieman sen multaa ja jouduin toteamaan että siinä vihertää vain pari maavarren kärkeä ja loppu on lahoa. Heitin sen siis menemään ja kusaisin sen muistolle vielä silläkin tavalla että lähetin siitä otetun hyväkuntoisen jakotaimen eilen uuteen kotiin.

Lahoa rauhassa, käpäläsaniainen nro. 1. Nro. 2 jää kaipaamaan sinua (ei oikeasti).



torstai 23. heinäkuuta 2015

Löytölapsia

On taas satutuokion aika!

Eräänä yönä olin levoton ja menin kävelylle. Tietäen että siellä olisi jännän aavemaista keskiyöllä jolloin kaduilla ei olisi ketään muualla kuin baarin lähellä, käppäilin keskustaan. Uteliaana vilkuilin kauppojen sisustoja ikkunoista kuin mikäkin hämärähemmo kun niin kerta sai tehdä omassa rauhassa ilman että kukaan putiikin sisällä ihmettelee lasia vasten huohottavaa kummajaista.

Ja nyt tiedät että tarinan päätteeksi ne päätyivät minulle.
Totta kai pysähdyin toviksi kukkakaupan ikkunalle. Siellä oli esillä muutama tuoreempi erä mutta muuten siellä oli ne mitä siellä nyt tuntuu aina olevan, eli kaikki ne isot, kalliit ja hidaskasvuiset yksilöt joilla ei ole kiire minnekään ja niiden airueina pikkusieviä mehikasveja koristeruukuissaan.

Seassa oli kuitenkin jotain mitä en ollut aikaisemmin huomannut. Jykevän, tummanpuhuvan käpypalmun juurella pilkotti jotain hentoa ja vaaleanvihreää.

Siellä oli pienenpieniä saniaisenalkuja.

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Nimistöhuutelukunnasta päivää: Hukkavaellusyökkönen

Koko kolmiviikkoisen elämänsä ajan aikuinen hukkavaellusyökkönen ilmeisesti vain harhailee. Ei kun siis anteeksi, etsii itseään.


sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Potilaslista

Tämä on hyvin tylsä mutta kenties tarpeellinen julkaisu: lista kaikista Saniaisten saattokodin huonekasveista. Päivitän tätä listaa sitä mukaan kun tapahtuu muutoksia. Kysymysmerkki tarkoittaa etten ole kovinkaan varma lajista tai lajikkeesta.

Huom.: kaikki kasvit eivät ole minun omistamiani vaan osa on vain samassa huushollissa.

keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Kuveja: Arvojärjestys

Ja tässä syy sille, miksi ikkunalautani oikea kulma on aina tyhjillään.


tiistai 14. heinäkuuta 2015

Uusia potilaita

Minä vannon ja vakuutan ettei minulla ole mitään pelastajakompleksia! Minua kiinnostavat lajit tuppaavat vain löytymään huonekasveja myyvien liikkeiden kaikista laiminlyödyimpien kasvien joukosta. Tai, jos yritetään katsoa kasveja myyjän näkökulmasta, ne kai ovat niitä kasveja joiden erityistarpeiden täyttämisen vuoksi on järjetöntä huhkia koska ne eivät myy.


Tässä taas malliesimerkkejä: löysin liudan näitä saniaisia rutikuivina alennusrullakosta muuan kukkakaupasta jossa ne olivat tasan ne ainoat kasvit jotka kiinnostivat minua siellä. Sain niitä kaksi kuudella eurolla – siis puoli-ilmaisiksi jos nyt kukkakauppojen perushintoja ajattelee. Myyjä ilmeisesti halusi mahdollisimman monesta eroon niin nopeasti kuin mahdollista sillä hän tarjosi kuutta kympillä. Houkuttelevaa, mutta ei minulla ole tilaa niin monelle.

Mitä ne sitten ovat? Epäilen että ne kuuluvat sellaiseen lajiin kuin Hemionitis arifolia. Tällä lajilla ei näyttäisi olevan levikissä suomenkielistä nimeä mutta englanniksi niitä ilmeisesti kutsutaan sydänsaniaisiksi. Eli, olisikohan suomalainen väännös sitten vaikka herttasaniainen?

Edit: Korjaan – laji on kuin onkin Kassussa mutta nimellä Parahemionitis arifolia, suomalaisittain soikkosaniainen.

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Petrocosmea cryptica

Hyvin moni lienee joskus ihmeissään (tai tylsyyksissään) pällistellyt aikansa hyvin pienessä kivenraossa kasvavaa pikkukasvia ja ihaillut sen sinnikkyyttä. Siinä missä Suomessa tämä pällistelyn kohde on hyvin mahdollisesti kevättaskuruoho tai jokin maksaruoho, jossain päin Kiinaa, mahdollisesti tuhansia metrejä merenpinnan yläpuolella, joku saattaa juuri nyt toljottaa epämukavaan loukkoon joutunutta pikkuruista Petrocosmea crypticaa tai sen lähisukulaista.

Tai ehkä sellainen sinnittelee täällä koto-Suomessa pikkiriikkisessä teekannussa.

torstai 9. heinäkuuta 2015

Kuveja: Kuivaamo

Pähkäile siinä nyt sitten itseksesi kummat on rumemmat: kuivausjärjestelyt vai tapetit.


maanantai 6. heinäkuuta 2015

Uusia tulokkaita

Kävin isommalla paikkakunnalla pyörähtämässä ja pakollisten hankintojen lomassa käväisin kukkakaupoissa löytämättä taaskaan mitään jännää tai kohtuuhintaista. Tokmanni ja Prisma taas ...

Nephrolepis cordifolia 'Duffii'?

Peperomia prostrata

sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

lauantai 4. heinäkuuta 2015

Kuolinilmoitus: Tuoksupelargoni 'Concolor Lace'

On aika Saniaisten saattokodin ensimmäisen varsinaisen kuolinilmoituksen. Valitettavasti löysin tänä keväänä taimivaihdossa saamani pähkinäisentuoksuisen tuoksupelargonin, 'Concolor Lacen', varrentyvestä kyhmyn joka vaikutti hyvin paljon Rhodococcus fascians -nimisen bakteerin aiheuttamalta. Taudin leviämisen estämiseksi kyseinen yksilö ruukkuineen ja multineen lensi roskiin mutta valitettavasti muutkin omistamani tuoksupelargonit saattavat olla sairastuneita.

Lepää rauhassa, 'Concolor Lace'.

perjantai 3. heinäkuuta 2015

Asian vierestä: Rikkaruohokeitto

Näin pienessä myymälässä erittäin epämääräisiä pussikeittoja ja pakkohan sellaista oli sitten maistaa. Makuvaihtoehtoja oli muutama mutta päädyin villivihanneskeittoon koska ... No lol. Katsohan tätä aineslistaa:

Ainekset: Ohratärkkelys, sipuli, nokkonen, vuohenputki, porkkana, ruohosipuli ja voikukka.

Valmistus: Mittaa kattilaan 7 dl kylmää vettä, lisää keittoainekset ja liemikuutio. Sekoita ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Lisää 2dl kermaa ja kuumenna. Tarkista maku ja lisää mausteita mielesi mukaan.

Soijakastike paransi makua muttei väriä.

Tuomio: Kyllä tätä syödä pystyi kunhan laittoi tarpeeksi paksua kermaa mutta ei tätä ikinä mieli tekisi. Maku oli epämääräisen ruohoinen ja sitkeämmät ja kuidukkaammat rikkaruohot tekivät suutuntuman epämiellyttäväksi.

torstai 2. heinäkuuta 2015

Nimistöhuutelukunnasta päivää: Hemerocallis 'Veined Velociraptor'

Katsothan myös tämän päivänliljan vanhemmat, sillä toisella niistä on myös vinkeä nimi ... Raptor Rap.


Btw, kävisin toki mielelläni katsomassa Jurassic Worldin mutta kun näkemättä on niin monta muutakin eläinleffojen muotovaliota jotka kirivät sen ohi tärkeysjärjestyksessä. Sharknado 3, Mega Python vs. Gatoroid, Snakes on a Train, Anaconda 3: Offspring, jne. ...

keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Mutku mä haluun: Sormisaniaiset, Doryopteris

Terraarioharrastajapiirit vaikuttavat olevan kultakaivos uskaliaalle ja kokeilunhaluiselle huonekasvijästille. Ominaisuudet jotka tekevät kasvin haluttavaksi lisäykseksi terraarioon eivät ole aina ihan ne samat jotka yleensä tekevät kasvista hyvin kukkakaupassa myyvän huonekasvin joten terraarioihin kasveja myyvät yritykset tarjoavat usein sellaisia kasveja joita tavan kukkapuodissa harvoin näkyy.

Kuten saniaisia. Oikeasti, näen kukkakaupoissa ja puutarhamyymälöissä hirveän harvoin saniaisia myynnissä ja silloinkin ne ovat usein jossain taaimmaisessa nurkassa kuivumassa koppuroiksi ja myynnissä väärällä nimellä. Tai, mikä ärsyttävintä, istutettuna asetelmaan johonkin ylihinnoiteltuun koristeruukkuun jonkin kukanhempukan kanssa koska kuka nyt jotain tylsää saniaista yksikseen haluaa ostaa.

Kröh, joka tapauksessa … Doryopterikset, joiden Kassu kertoo olevan suomeksi ”sormisaniaisia”, ovat sellaisia kasveja jotka ovat uineet tietoisuuteeni terraarioharrastajien puolelta enkä ole kauheasti nähnyt mainintoja niistä missään muualla, saati sitten ihan itse kasveja.

Paitsi että ilmeisesti ainakaan lajia nimeltä Doryopteris cordata ei edes varsinaisesti ole olemassa. Hups.