keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Mutku mä haluun: Euphorbia stenoclada

Arvaa mikä olisi minusta kivoin joulukuusenkorvike?

Tämä.

Toki, Euphorbia stenoclada näyttää isona vähän joltain muulta kuin joulukuuselta, mutta nuorempana, sellaisena kun se vielä mahtuu sisätiloihin, se voi näyttää hykerryttävän paljon korallin ja kuusen risteytykseltä.

Ja mikä taas huonekuusessa on vikana niin … Noh. Ei siinä minusta vikaa ole, se saa minulta vain vähemmän tyylipisteitä. Siinä missä huonekuusi eli norfolkinaraukaria muistuttaa harvahkoa tavanomaista kuusta, E. stenoclada on hitusen isompi haaste silmille. Se on veikeä, hieman aavemainen ja aika uhkaava isoine jäykkine piikkeineen. Kuten olen aiemmin kitissyt, pidän piikikkäistä kasveista mutten mistään tynnyrin mallisista neulatyynyistä joten kaktusten tarjonta piikkipuolella lähinnä haukotuttaa.

Kaiken lisäksi E. stenoclada on kotoisin Madagaskarilta. Minä en pidä matkustamisesta mutta jos minun pitäisi käydä jossain kaukana, niin ehkäpä Tsingy de Bemarahassa tai juuri Madagaskarin kuivissa piikkimetsissä joissa E. stenocladaa tavataan. Jopa 90% Madagaskarin eläimistöstä ja kasvistosta elää vain Madagaskarilla, jolla on ylhäisessä miljoonien vuosien yksinäisyydessään päässyt kehittymään hyvin erikoinen ja haavoittuvainen eliöstö jota maatalous ja muu ihmisen toiminta on ajamassa yhtä ahtaammalle. E. stenocladan selviäminen lajina ei ole arvioitu olevan erityisen uhan alla mutta sekin kärsii elintilan katoamisesta joka on vaarantanut monet muut Madagaskarin erikoiset kasvilajit.

E. stenocladalla on myös se tuuri että se ilmeisesti viihtyy ihmisen holhouksen alaisena. Suomessa en ole sitä nähnyt myytävänä mutta sen lisäksi että sitä löytyy verkkokaupoista jotka myyvät puutarhaasveja lämpimämmille seuduille, olen nähnyt sen ilmaantuvan kohtuullisen usein harrastajien verkkoyhteisöihin joihin ihmiset kerääntyvät tunnistuttamaan ikkunalaudallaan nököttävät nimettömät tyräkit. Hoito ei vaikuttaisi mitenkään erityisen vaikealta vaan hyvin samankaltaiselta laiminlyönniltä mitä annostellaan esimerkiksi maassa kasvaville kaktuksille.

Se, mikä ongelma E. stenocladassa taasen on, on nimenomaan se että se on tyräkki. Jos et tiennyt, niin tyräkkien suku on valtava, yli kaksituhatta lajia sisältävä, mutta suurta osaa sen jäseniä yhdistää eräs piirre: niiden myrkyllinen maiti voi sisäelimistön lisäksi vahingoittaa ihoa ja haavoitettuna tyräkit vuotavat sitä vuolaasti. E. stenoclada ei ole poikkeus.

Jos pelästyit tästä niin, no. Kai tiesit että joulutähti, Euphorbia pulcherrima, on myös tyräkki? Kuten ovat myös perinnekasvit piikkikruunu (Euphorbia milii), pahapoika eli nukkatyräkki (Euphorbia leuconeura), tyyriä (Euphorbia umbellata, ent. Synadenium grantii), sekä ainakin tänä vuonna suosiossa ollut amppelikasvi poutapilvi (Euphorbia hypericifolia). E. stenoclada sentään panostaa piikeillään ja lehdettömyydellään sen verta paljon syömäkelvottomuuteen ettei siinä ole kauheasti natusteltavaa lapsille tai lemmikeille.

E. stenocladasta löytyy todella huonosti hoito-ohjeita. Olen kuitenkin käsittänyt että hoito olisi melko samanlaista kuin esimerkiksi E. trigonan eli pylvästyräkin.

Hoito-ohjeet: 

Valo: mahdollisimman kirkas.

Kasvualusta: Ilmava, hyvin vettäläpäisevä, pääasiassa elottomasta aineksesta koostuva.

Astia: lasittamatonta savea suositeltu.

Kastelu: Runsaasti kerralla mutta vasta kun kasvualusta on kuiva. Kestää kuivuutta paljon paremmin kuin märkyyttä.

Lannoitus: vesiliukoisella kaktuslannoitteella tai tasapainoisella lannoitteella yhdestä kolmeen kertaa kuussa kasvukauden aikana.

Ilmanlaatu: ei suosituksia.

Lämpötila: ei siedä pakkasta.

Pintahuolto: käytä vähintäänkin hansikkaita trimmatessasi kasvia mutta mieluusti myös jotain silmiä suojaavaa jottei maitiaisnestettä roisku silmiin.

Talvetus: lannoittaminen lopetetaan talveksi ja kastelua kannattaa vähentää entisestään.

Lisääminen: Pistokkaat, siemenet. Pistokkaiden leikkauspinnan pitää kuivua ennen kuin se istutetaan hiekansekaiseen kasvualustaan.

Erityishuomiot: E. stenocladan varsien pinta muuttuu harmahtavaksi vain kun se saa tarpeeksi paljon valoa. Muissa olosuhteissa se pysyy vaaleanvihreänä.


Käytetyt hoito-ohjeet:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti