keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Mutku mä haluun: Sormisaniaiset, Doryopteris

Terraarioharrastajapiirit vaikuttavat olevan kultakaivos uskaliaalle ja kokeilunhaluiselle huonekasvijästille. Ominaisuudet jotka tekevät kasvin haluttavaksi lisäykseksi terraarioon eivät ole aina ihan ne samat jotka yleensä tekevät kasvista hyvin kukkakaupassa myyvän huonekasvin joten terraarioihin kasveja myyvät yritykset tarjoavat usein sellaisia kasveja joita tavan kukkapuodissa harvoin näkyy.

Kuten saniaisia. Oikeasti, näen kukkakaupoissa ja puutarhamyymälöissä hirveän harvoin saniaisia myynnissä ja silloinkin ne ovat usein jossain taaimmaisessa nurkassa kuivumassa koppuroiksi ja myynnissä väärällä nimellä. Tai, mikä ärsyttävintä, istutettuna asetelmaan johonkin ylihinnoiteltuun koristeruukkuun jonkin kukanhempukan kanssa koska kuka nyt jotain tylsää saniaista yksikseen haluaa ostaa.

Kröh, joka tapauksessa … Doryopterikset, joiden Kassu kertoo olevan suomeksi ”sormisaniaisia”, ovat sellaisia kasveja jotka ovat uineet tietoisuuteeni terraarioharrastajien puolelta enkä ole kauheasti nähnyt mainintoja niistä missään muualla, saati sitten ihan itse kasveja.

Paitsi että ilmeisesti ainakaan lajia nimeltä Doryopteris cordata ei edes varsinaisesti ole olemassa. Hups.

Voikin olla että ne kuuluvat sellaisiin kasveihin joita ei näy kauheasti myynnissä missään juuri siksi etteivät ne menesty muualla kuin terraarion tarjoamassa mikroilmastossa. Haluan kuitenkin kovasti uskoa että näin ei ole koska ne vain ovat niin hiton siistejä, ei nyt niin että minulla olisi kauhea kiire hankkia niitä koska niitä pitäisi ilmeisesti lähteä tilaamaan ulkomailta.

Sormisaniaiset erottuvat edukseen tutummista huonekasveina pidetyistä saniaisista lehtiensä monimuotoisuudella. Niillä lehdet ovat kahdessa kerroksessa: ensin on matalana pöheikkönä lehtiä jotka eivät tuota itiöitä ja niiden yläpuolelle kurottelee vähäisempi määrä lehtiä jotka kykenevät tuottamaan itiöitä ja ne voivat olla hyvin eri muotoisia kuin alalehdet. Sen lisäksi että niiden kannat ovat pitkiä, ne ovat myös hyvin ohuita ja suoria, mistä juontuukin yleinen kutsumanimi ”antennisaniainen”.

Lukuunottamatta paljon tieteellistä jargonia sisältäviä kuvailuja sormisaniaisten rakenteesta, olen onnistunut löytämään näistä saniaisista melko vähän tietoa, huolimatta siitä että niitä näyttäisi olevan ympäri maailman trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Doryopteris concoloria esimerkiksi näyttäisi löytyvän muun muassa Afrikasta, eri puolilta Aasiaa, Etelä-Amerikan mantereelta ja Galapagossaarilta. Ilmeisesti sormisaniaiset kasvavat lähinnä maassa ja kivien päällä, eivät toisten kasvien päällä.

Tässä on keräämäni hoito-ohjeet jotka perustuvat hyvin vähäisiin tietoihin.

Valo: kirkas hajavalo tai varjo.

Kasvualusta: hyvin vettä läpäisevä, soransekainen.

Astia: ei erityissuosituksia.

Kastelu: kasvualustan on pysyttävä kosteana.

Lannoitus: Mieto lannoitus kerran kuukaudessa TAI kaksinkertaista lannoitemerkin suosittelema lannoitustiheys mutta puolita suositeltu annos. Minusta henkilökohtaisesti tuntuu siltä että mieto kuukausittainen lannoitus kuulostaa järkevämmältä koska saniaiset yleensä ovat hyvin vähäruokaisia.

Ilmanlaatu: Tarvitsee korkean ilmakosteuden, jota avittaakseen kannattaa ainakin laittaa ruukun alle lautasellinen pikkukiviä ja vettä. Ilmanvaihtuvuuden kannattaa olla hyvä.

Lämpötila: viihtyy viileässä muttei siedä pakkasta.

Pintahuolto: tykkää suihkuttelusta.

Talvetus: talvilevon aikana kastelua voi vähentää.

Lisääminen: jakamalla tai kasvattamalla itiöistä tai itusilmuista joita kasvaa lehtihankoihin.

Lähteet hoito-ohjeille:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti